„Z dziada pradziada” – nagrywanie warsztatu kulinarnego

Obornicki Ośrodek Kultury w czerwcu bieżącego roku ogłosił konkurs pt. „Z dziada pradziada – potrawa bliska sercu Oborniczanina”. Projekt ten jest realizowany we współpracy z Muzeum Etnograficznym we Wrocławiu w ramach Europejskich Dni Dziedzictwa. Jego celem jest zwiększenie świadomości na temat dziedzictwa kulturalnego i kulinarnego regionu.
Zgodnie z ustaleniami, zwycięzca konkursu miał poprowadzić warsztat kulinarny online dla wielbicieli smaków tradycji. We wtorek 27 lipca w tym celu spotkaliśmy się w Świetlicy Wiejskiej w Pęgowie ze zwyciężczyniami konkursu – paniami Lucyną Wojewódką i Elżbietą Chudzik ze Stowarzyszenia Boduszki z Siemianic i członkami Kapeli Janka Boduszki. Nasze zdolne gospodynie w atrakcyjny sposób przedstawiły wykonanie dwóch potrwa pochodzących z ich rodzinnych domów z Kielecczyzny. Ugotowane zostały: zalewajka z boczkiem oraz kasza z suszonymi śliwkami. Zaraz po nagraniu miała miejsce degustacja z udziałem Kapeli Janka Boduszki, Sołtys Pęgowa Marty Rogali, Pana Macieja Borowskiego, realizatora nagarnia Pana Ryszarda Taraszczuka, Pani Dyrektor OOK Haliny Muszak oraz koordynatorki projektu Ewy Rakiel. Warsztat kulinarny online zostanie zaprezentowany we wrześniu na stronie OOK http://kultura-oborniki.pl/ook/.
Dziękujemy Paniom Lucynie i Elżbiecie za pyszne potrawy, kapeli za wspaniały występ, który uatrakcyjni materiał wideo oraz Pani sołtys wsi Pęgów Pani Marcie Rogali za gościnę w Świetlicy.
Dziękujemy także sponsorom nagród. Nagrody książkowe o tematyce kulinarnej ufundowane zostały przez Hurtownie: Eska, Książki Marzeń, Sprzedaż Dobrej Książki.
Zestaw filiżanek porcelanowych ufundował Szostak SMB Spółka Jawna PSB Mrówka.

 

You may also like...